marți, 19 aprilie 2011

Cultura, senzationalul si presa romaneasca

Una dintre cele mai impresionante povesti pe care le-am ascultat anul asta a venit din partea profesorului meu de fotografie. Mi se parut mai mult decat emotionanta si, pe modelul "unde dai si unde crapa", am tras niste concluzii interesante, curioase chiar si pentru mine.
Pentru unii va parea o poveste scarboasa, dar mie mi-a relationat puternic cu un fenomen care defineste in mare parte societatea romaneasca: presa. Asa ca-mi voi asterne aici parerea:

A fost odata ca niciodata o nastere, iar parintii au hotarat ca vor imortalizeze momentul pe fotografie, asa ca au tocmit un fotograf, tanar jurnalist, sa capteze facerea, pentru a se bucura si peste ani de primele clipe de viata ale noului copil. Incantat de ineditul actiunii, fotograful nu a stat pe ganduri si a acceptat imediat propunerea, multumit ca va fi martorul unui moment atat de important.

Totusi, ceea ce nu stia fotograful nostru este ca unele femei, in timpul nasterii, atunci cand imping, daca nu au facuta o clisma in prealabil, pot evacua si alte materii din corp (sper ca sunt destul de explicit), ceea ce nu este tocmai placut pentru persoanele care nu se asteapta la asta, asa ca surpriza i-a fost mai mult decat mare atunci cand a realizat ca, pe langa minunatul moment al nasterii, in paralel va fi martorul unui eveniment iesit din comun, extrem, senzational, care i-ar surprinde mai mult decat sigur pe cei care-i vor vedea ulterior fotografiile.
Cu doua subiecte in desfasurare, tanarul jurnalist a trebuit sa aleaga! Sa pastreze tonul artistic al momentului sau sa vaneze, la sigur ce-i drept, gurile cascate ale publicului sau.

Nu stiu si nici nu ma intereseaza cum a decurs sesiunea foto si nici care a fost rezultatul ei, insa nu pot sa nu observ asemanarea dintre momentul de mai sus si presa romaneasca. Nu pot sa nu observ setea jurnalistilor romani dupa gurile cascate, guri care nu fac altceva decat sa umbreasca si in final sa ucida adevaratele stiri si valori romanesti.

Mi-e ciuda cand vad ca titlul "Oana Zavoranu si-a marit bustul" este mai promovat decat "Alina Dumitru, campioana europeana la Istanbul", "Invierea in cluburi" este mai important decat "Drumul Luminii Sfinte" sau "Un tanar si-a macelarit mama" este prima stire din jurnalurile de stiri, in timp ce "Mocanita a pornit la drum", un simbol romanesc, este dosita undeva inaintea stirilor din sport.

As vrea sa ne schimbam! As vrea ca cele mai importante puteri media sa se alieze impotriva acestei pompari de semidoctism din societatea romaneasca si sa ne reaminteasca de olimpicii romani, de locurile si datinile frumoase, de cultura si de tot ceea ce ar trebui sa ne reprezinte cu adevarat.

Nu spun ca ar trebui sa renuntam la stirile "senzationale"! Spun doar ca ar trebui sa le mutam mai aproape de finalul jurnalelor de stiri.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire