sâmbătă, 13 februarie 2010

Sevrajul - O scanteie de inteligenta

Dependentii de droguri sunt magnifici! O data intrati in sevraj se transforma in niste masinarii fara sentimente, dar care judeca mult mai intens si mai corect decat ar fi facut-o in mod normal. Reusesc sa puna in aplicare niste scenarii incredibile si sa faca rost de banii pentru droguri, chiar daca asta inseamna sa-si insele familia, colegii sau cele mai vechi prietenii.

O sa va povestesc, pe scurt, 3 scenarii adevarate, ale caror actori sunt chiar 3 oameni pe care ii cunosc.

In 2006(cred), prin vara, toti prietenii mei vuiau: "Saracul Marin! Dupa ce ca are problemele pe care le are cu drogurile, a mai murit si maica-sa. A ramas singur! N-are nici cu ce s-o ingroape!", se auzea pe la mai toate colturile cartierului despre Marin, un fost bodyguard caruia, se pare, i-a placut mai mult heroina decat modelele din cluburile de fite.
S-a facut o cheta in cartier, fiecare cat a putut sa dea ca sa-l ajute pe Marin care se plangea pe unde nimerea de napasta care l-a lovit. Toti se simteau cu adevarat "prietenul la nevoie se cunoaste" pentru Marin.
Surpriza, pe cat de incredibila pe atat de amuzanta, a venit intr-una din zilele urmatoare, cand Marin, cu zambetul pe buze, dar vizibil rusinat, le-a zis prietenilor: "Bai! Serios! S-au dus banii. N-a murit mama, dar oricum nu sunteti prieteni adevarati, ca daca erati mi-ati fi dat bani si cand v-am cerut inainte, cand v-am zis ca nu mai pot de rauri", a spus Marin, minunandu-si prietenii pe care ii cunostea de aproape 30 de ani.

In 2008 un alt cunoscut de-al meu, Dan, s-a dus la el la tara, dar nu la rude, ci la vecinii rudelor si le-a spus asa: "Mama a facut un atac la ficat. E rau de tot! Trebuie operata maine neaparat, dar nu avem bani. Eu nu vreau sa ii sperii pe bunici, asa ca va rog pe voi sa imi dati, iar dupa operatie, cand o sa fie totul clar, le cer eu si vi-i dau inapoi", a spus Dan, lasandu-i masca pe consatenii bunicilor sai.
A strans destui bani si nu doar atat! Unul dintre vecini chiar a lasat munca in acea zi si l-a dus pe baiat cu masina pana in Pitesti, ca sa poate lua "saracul" repede autocarul spre Bucuresti, s-o salveze pe maica-sa.
Pe cat de ingrijorati i-a lasat pe sateni, pe atat de amuzat era cand povestea cum i-a ars.

Cea mai noua poveste ma are pe mine ca actor in rol secundar. Inca nu stiu daca o sa intru la categoria "pățiților", dar una dintre cele mai vechi prietenii ale mele merita suma pe care am investit-o. O sa-l numesc Vali (si asa e valentine's maine)
Nu stiu daca mama lui nu suporta sa-si vada copilul suferind sau pur si simplu nu avea de unde din alta parte, insa apelul a sunat asa: "Buna Alex! Sa nu crezi ca iti cer bani pentru droguri, dar tu esti ultima persoana la care mai pot apela. Imi trebuie bani pana luni. Vali sta in casa de o luna. S-a lasat! Promit ca nu sunt bani pentru droguri!", mi-a spus maica-sa, topindu-mi orice urma de sange rece.
Acum, dupa cum poate banuiti, exista doua variante:
1. Sa o fi prostit Vali pe ma-sa de asa natura incat sa fi inceput femeia sa ii faca rost de bani de droguri.
2. Chiar sa aiba oamenii nevoie de bani si sa ma simt, luni seara, un prieten adevarat.

Oricare din variante ar fi adevarata eu am ajuns la o concluzie tocmai din cauza (mai bine zis datorita) prietenilor mei drogati. Uneori merita chiar si sa platesti pentru a scapa de unele prietenii, pentru ca de multe ori "Un prieten pierdut se transforma intr-un strain castigat".

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire