luni, 17 ianuarie 2011

Bomboana newyorkeza de la 1907

Chiar daca nu este povestea mea, ci a unei prietene, Alexandra, trebuie sa va istorisesc urmatoarele:

Uitandu-se la emisiunea How it's made, acolo unde se vorbea despre automatele de bomboane, Alexandra a aflat ca celebrele masini dateaza din secolul 19, dar ca americanii le-au preluat si le-au facut cunoscute in secolul 20, mai precis in anul 1907 (am verificat si eu si informatiile se pupa), atunci cand, postandu-le pe peroanele metroului newyorkez (si asta inventat cu vreo 50 de ani in urma), oamenii le-au "imbratisat", transformandu-le intr-un brand, care, iata, rezista chiar si astazi, dupa mai bine de 100 de ani.
Nimic mega-extraordinar, am zice!

Totusi, originile nu i-au dat pace Alexandrei, iar cum anul 1907 este unul fatidic pentru istoria Romaniei (o alta revolutie romaneasca plecata de la unguri), a durat doar o secunda pana cand paralela dintre cele doua lumi i s-a creat in minte.



Deci:
In timp ce newyorkezul anului 1907, cu jobenul pe cap si cu bastonul la subrat, isi cumpara bomboane tutti frutti de la automatul din statia de metroul, romanul nostrul, de la moldovean pana la oltean, se batea cu furci si coase, imbracat in ie, itari si opinci, pentru a capata pamanturile inapoi de la "mogulii" momentului.



Stau si ma gandesc, acum, oare cum vor privi copiii nostri in urma peste 50 de ani! Oare diferenta li se va parea la fel de mare? Nu m-ar mira...

2 comentarii:

Blogger Unknown a spus...

La 1907 romanii nostri erau undeva dupa extazul pasoptist de a copia Franta, lenevind cu gandul ca daca e musai mai imita la un moment dat pe altcineva, ca nu-i bai, e forma, nu e fond. Si prin perioada interbelica ne-am vazut direct europeni, rupti de limitele impuse de granite. Raportarea la americani a venit destul de tarzior - asa pentru partea de istorie a blogpostului tau. Nu m-am putut abtine :D Daca esti curios, te invit la Litere la cursul de Branding cultural de la master :)

5 februarie 2011 la 17:53  
Blogger alexymsg a spus...

multumesc pentru iluminare:) Cat despre invitatie, nu stiu ce sa zic. E atat de intim spatiul asta, aici, unde comentam doar doar doi, incat nu stiu daca mi-ar prii aglomeratia dintr-o sala de curs

5 februarie 2011 la 18:05  

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire