marți, 27 octombrie 2009

Urâm ţiganii pentru că suntem o societate înapoiată!

La întrebarea "Ţi-ai putea imagina un preşedinte al României ţigan?" majoritatea colegilor/prietenilor mei a răspuns răspicat: "NU!", închizându-mi, astfel, orice eventuală continuare a discuţiilor. Cred că acelaşi ar fi fost rezultatul şi în America, dacă ar fi fost pusă întrebarea asta, despre un preşedinte de culoare, în urmă cu 20 de ani.
Acum 20 de ani, în America, ţiganii negrii erau cei care vindeau droguri, cei care care vindeau flori, cei care furau din buzunare şi, printre multe altele, cei care se drogau şi jucau barbut la toate colţurile din Ferentari Brooklyn.
Şi atunci, ca şi acum, cei care îi contestau cel mai tare pe negri erau "the rednecks" sau ţăranii înapoiaţi, cum s-ar numi la noi, pentru că oamenii ăia erau atât de incuiaţi încât nu-şi puteau imagina convieţuirea dintre cele două etnii.
După 20 de ani nu s-a schimbat mare lucru la nivelul mintal al respectivilor ţărani, dar comunitatea oamenilor de culoare a evoluat, o dată cu lumea care a înţeles că faptul că te-ai născut de o altă culoare nu trebuie să fie o povară pe care un om trebuie să o poarte cu frică toată viaţa.
Şi acum există negri care fac trafic de droguri, fură sau violează femei albe, dar în aceeaşi măsură, există negri care se simt, la fel ca restul omenirii, oameni egali, iar asta era pentru unii negri, la fel cum este acum pentru unii ţigani, visul suprem.
Am cunoscut de-a lungul timpului zeci sau chiar sute de ţigani şi chiar dacă i-am cunoscut la şcoală, la fotbal sau în alte situaţii oferite de anturaj, am învăţat multe lucruri de la ei şi mai ales despre ei. Ţiganii nu sunt diferiţi decât prin culoarea pielii şi poate, din cauza persecuţiei de care au avut parte de-a lungul timpului, prin faptul că sunt mult mai atenţi la ce se întâmplă în jurul lor şi cu o minte mult mai ascuţită.
Adrian Ciubotaru scria că nu a cunoscut decât ţigani de treabă, dar că ştie că există şi cealaltă latură a comunităţii rrome. Există amândouă cazurile, dar treaba pe care n-o înteleg unii oameni (vezi cazul andreei) e că bunătatea, răutatea, parşivenia şi toate lucrurile bune sau rele există în toţi oamenii, ele fiind activate de societatea în care trăim.
Faptul că bunicile voastre vă spuneau că vă dau la ţigani sau că au venit ţiganii şi v-au furat câinele (care de fapt murise otrăvit tot de vecinii români) v-a creat o ură automată. Faptul că nu aţi avut o copilărie liberă ca a lor vă face să fiţi invidioşi că viaţa lor e mai frumoasă sau mai lipsită de griji, culmea, fără să vă daţi seama că toate răutăţile voastre sunt, deja, automatisme.

Frustrările vă fac să fiţi rasişti! Hoţii sunt hoţi, criminalii sunt criminali, teroriştii sunt terorişti... si sunt răi! Ţiganii, Ungurii, Arabii şi Românii sunt mai întâi oameni, cu aceleaşi drepturi ca şi voi. Trataţi-i ca atare!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire